(Percuma) 5 Contoh Resume Bahasa Melayu Format Word 2022

Anda sedang mencari contoh resume bahasa Melayu terbaik untuk mohon kerja baru? Anda berada di tempat yang betul.

Sebenarnya susah nak cari contoh-contoh resume bahasa Melayu yang simple dan ringkas kat internet ni. So, kami buatkan 5 template premium resume Bahasa Melayu edisi 2022 yang baru dan lebih moden khas untuk anda. Dan ianya adalah percuma sahaja. Dekat Shopee pun resume ni harga RM10 taw.

perbezaan template design resume baru dan lama
Perbezaan design resume lama dan baru.

Contoh resume Bahasa-Melayu yang ada dekat internet ni semua adalah template design lama dan sudah outdated sangat. Anda boleh tengok pada contoh gambar diatas.

Jika anda buat carian di Google untuk keyword contoh resume bahasa Melayu, kebanyakan contoh yang ada adalah contoh-contoh resume yang lama. Kurang sesuai digunakan zaman sekarang.

Dengan template kami yang lebih moden dan terkini, anda boleh edit resume dalam Ms Word dengan mudah dan cepat – tukar gambar dan tukar warna background mengikut warna kegemaran anda. So harap dengan contoh template resume ni boleh membantu anda membuat resume yang menarik.

Resume Bahasa Melayu ini juga boleh digunakan oleh pelajar yang baru nak cari kerja atau mereka yang sedang ingin sesuai untuk memohon apa-apa kerja seperti:

  • kerani
  • kilang
  • engineer
  • cikgu
  • operator

Template Premium Resume

Kenapa anda perlu dapatkan template resume ini?

  1. Template resume premium. Dekat luar kena bayar RM10-RM50 untuk design template ni.
  2. Cepat dan mudah. Boleh tukar warna, font dan gambar anda menggunakan Ms Word. Anda boleh refer pada ‘Cara Membuat Resume’ untuk panduan edit.
  3. Format umum. Resume ni sesuai untuk semua dari pelajar yang baru nak cari kerja ataupun mereka nak tukar kerja baru.
  4. Download percuma. Susah nak cari resume design moden dalam bahasa Melayu yang free dekat internet.

Ini adalah format resume yang kami gunakan:

  • Font – Calibri, Bebas Neue, Arial
  • Spacing: 1.5
  • Format file: Microsoft Word

Download Contoh Resume Bahasa Melayu

5 template resume;

contoh-resume-bahasa-melayu-1

Download: Resume Kuning Langsat

contoh-resume-bahasa-melayu-2

Download: Resume Oren Moden

contoh-resume-bahasa-melayu-3

Download: Resume Biru Simple


contoh-resume-bahasa-melayu-4

Download: Resume Pepel Simple

contoh-resume-bahasa-melayu-5

Download: Resume Biru Moden

Bagaimana nak download template resume Bahasa melayu ni?

Klik pada ‘nama’ resume dan download dalam komputer/hp anda.

Bagaimana nak edit contoh resume Bahasa Melayu ni?

Rujuk pada bahagian Cara Edit Resume dalam artikel.

Bolehkah saya jual template resume ni?

Anda tidak dibenarkan menjual kembali kerana ianya hakmilik Melur.net dan ianya diedarkan secara percuma.

Cara Edit Resume Dalam Ms Word

download template resume bahasa melayu word edit

Berikut kami kongsikan cara edit contoh resume ini:

  1. Download Contoh Template Resume Bahasa Melayu

    Download mana-mana template resume Bahasa Melayu yang anda berminat. Masukkan password –melur.net untuk buka file tadi.

  2. Buka Ms Word

    Bukak Ms Word dan buka file template resume yang anda download tadi.

  3. Edit Resume

    Anda boleh update dan edit gambar, tulisan (font) dan warna mengikut keselesaan anda.

    Untuk tukar gambar, klik pada ‘gambar default’ ➝ Format Shape ➝ Fill ➝ Picture or Texture Fill ➝File.

    Bagi yang tiada gambar passport, boleh rujuk cara buat gambar passport sendiri menggunakan phone.

  4. Save dan Print

    Jikalau dah siap kemaskini dan semak resume tadi, anda boleh klik Save dan siap untuk di-print.

5 Tips Menulis Resume Terbaik!

Ini adalah 5 tips penting yang perlu anda tahu untuk membuat resume terbaik untuk memohon kerja:

Pemilihan template Pilih template resume yang nampak simple dan clean seperti template nombor 3 dan 4.
Tulisan/ fontPastikan anda memilih tulisan atau font yang jelas dan senang dibaca seperti Arial.
Ringkas dan padatResume yang baik adalah 1-3 mukasurat sahaja dan sebaik-baiknya 2 mukasurat. Pastikan anda menulis maklumat secara ringkas dan padat dalam resume.
Maklumat diri lengkapMasukkan maklumat diri yang berkenaan dan bersesuaian dengan kerja yang akan anda pohon seperti pengalaman kerja dan kemahiran anda.
Semak semulaSemak kembali ejaan dan typo untuk mengelakkan sebarang kesilapan dan maklumat yang anda berikan adalah betul.

Info Penting Dalam Resume

Perkara utama dalam sesebuah resume yang terbaik adalah mengandungi info-info lengkap berikut:

  • Work Experience
  • Contact Information
  • Portfolio *
  • Skills
  • Education
  • Awards & Certification *
  • Projects *
  • Languages
  • Interests & Hobbies *

Kami harapkan Template Premium Resume Bahasa Melayu kami kongsikan ini dapat dijadikan rujukan orang ramai yang sedang mencari contoh resume kerja.

Dan jika anda apa yang kami kongsikan ini berguna untuk anda, bolehlah klik share kepada kawan-kawan yang lain ya.

Kalau ada apa-apa cadangan untuk penambahbaikan resume ini, boleh komen dibawah.

10 thoughts on “(Percuma) 5 Contoh Resume Bahasa Melayu Format Word 2022”

Leave a Comment