[rank_math_breadcrumb]

Contoh Surat Aduan Buruh & Alamat Pejabat JTK Seluruh Malaysia

Harini Melur nak kongsikan contoh surat aduan buruh dan anda boleh terus hantar kepada mengikut alamat pejabat JTK (Jabatan Tenaga Kerja) yang berdekatan anda sekiranya anda ditindas oleh bos / majikan anda di tempat kerja.

Jabatan Tenaga Kerja (JTK) terletak di bawah Kementerian Sumber Manusia yang melindungi kepentingan dan kebajikan pekerja di sektor swasta melalui pentadbiran dan penguatkuasaan undang-undang buruh.

Kesemua pekerja dilindungi oleh undang-undang buruh seperti Akta Kerja 1955 bagi mengelakkan majikan mengambil ‘kesempatan’ terhadap pekerja mereka.

Sekiranya anda merasakan majikan hak anda sebagai pekerja terabai seperti tidak diberi cuti tahunan, dibayar gaji lewat, tidak diberi elaun untuk OT dan lain-lain lagi, janganlah teragak-agak untuk membuat report terus kepada JTK.

Antara aduan yang anda boleh laporkan kepada pejabat Jabatan Tenaga Kerja ini yang diperuntukkan oleh undang-undang buruh Malaysia adalah:

 • Tidak dibayar gaji
 • Tiada cuti tahunan
 • Tidak melapor penggajian pekerja asing
 • Diberhentikan kerja tanpa notis
 • Tiada kontrak perkhidmatan
 • Lewat bayar gaji
 • Majikan tidak mematuhi Perintah Gaji Minimum 2012
 • Majikan tidak mematuhi Akta Umur Persaraan Minimum 2012
 • Tidak dibenarkan solat
 • Amalan buruh tak saksama
 • Diskriminasi kaum/jantina

Kalau anda rasa bos dah toksik sangat dan tak selesa nak bekerja, bolehlah cari kerja baru. Boleh tengok contoh resume Bahasa Melayu ini.

Soal-Jawab aduan

Soal-jawab popular mengenai masalah yang sering membelengu pekerja kerana berasa mereka ditindas. Mungkin anda juga mengalami masalah yang sama seperti dibawah ini seperti :

 • majikan lambat bayar gaji
 • notis berhenti kerja
 • isu buat kerja lain daripada skop kerja
 • isu cuti bersalin
 • tiada caruman kwsp/socso

Majikan saya sering lewat dalam membayar gaji dengan memberikan pelbagai alasan. Kadang 2 minggu lewat, kadang 1 bulan lewat. Sedangkan majoriti pekerja mempunyai anak ramai dan semuanya masih sekolah dan tinggal di rumah sewa. Bolehkah saya menuntut hak saya sebagai pekerja yang mana bos lewat bayar gaji?

Majikan hendaklah membayar gaji tidak lewat dari hari ke-7 (kebiasaanya setiap bulan) seperti yang tertakluk pada Akta Kerja 1955. Contohnya, untuk gaji bulan Januari, gaji anda harus dibayar selewat-lewatnyanya pada 7 Februari.

Jika melebihi tempoh ini, bermakna majikan anda telah melanggar undang-undang yang telah ditetapkan dalam akta kerja.

Bolehkah saya berhenti kerja dalam masa dua bulan dengan notis sedangkan dalam kontrak kerja menyatakan notis berhenti kerja adalah 3 bulan awal? Adakah saya akan kena bayar denda pada majikan?

Sekiranya anda berhenti kerja tanpa memberikan notis awal seperti yang terdapat dalam kontrak yang dipersetujui bersama sebelum ini, maka majikan berhak menuntut gantirugi daripada anda. Jika anda tidak membayar gantirugi, majikan boleh memfailkan tuntutan di JTK terhadap anda.

Saya telah memberikan notis berhenti kerja 2 bulan (seperti di dalam kontrak) iaitu tarikh akhir saya bekerja adalah 31 Mei. Tetapi bos telah meminta saya untuk berhenti pada 30 April. Jadi, adakah saya boleh meminta bos untuk ganitrugi 1 bulan gaji? Jika bos tidak mahu membuat payment in lieu of notice, bagaimana?

Ya, jika majikan yg mahu anda berhenti awal, majikan mestilah membayar gantirugi notis 1 bulan. Jika majikan enggan, anda boelh membuat aduan kepada pihak JTK utk bantuan.

Majikan saya telah meberikan kerja luar bidang saya iaitu kerja yang tidak tertulis dalam surat tawaran kerja skop kerja tersebut. Bolehkah saya jadikan alasan ini untuk membela diri saya?

Berkenaan skop kerja tidak ditulis di dalam surat tawaran kerja, anda hendaklah rujuk keseluruhan kontrak kerja. Kerana kebiasaanya kontrak atau appointment letter ada menyatakan bahawa majikan berhak untuk memberikan anda tugasan-tugasan lain.

Namun, ia bukanlah alasan untuk membela diri terutama jika anda tidak pernah membuat bantahan bertulis tentang perkara itu.

Bolehkah saya saman jika majikan tidak membayar caruman KWSP ? Sebagai contoh, di dalam penyata gaji, majikan sudah membuat potongan KWSP tetapi dipenyata KWSP sebenar, tiada sebarang bayaran dari pihak majikan. Dan adakah saya boleh membuat aduan di JTK?

Dicadangkan anda terus membuat merujuk dan aduan kepada pihak KWSP untuk tindakan lanjut yang lebih cepat.

Saya berkerja secara kontrak di sebuah bank di KL, dan pengurusnya memberitahu saya tidak layak menerima cuti besalin dan tidak akan menerima sebarang gaji dalam tempoh itu. Bolehkah saya mendapatkan gaji yang sepatutnya saya dapat?

Seksyen 44A Akta Kerja 1955 menyatakan bahawa semua peruntukan bagi perlindungan bersalin adalah terpakai kepada semua wanita tanpa mengira gaji dan pangkat.

Oleh itu, pihak bank perlu patuh dan memberikan cuti bersalin dengan gaji anda berdasarkan syarat-syarat tertentu. Anda boleh rujuk pada artikel Cuti Bersalin dan Faedah Bersalin ini.

Untuk maklumat lebih lanjut, sila dapatkan nasihat daripada pejabat JTK berdekatan.

Jika anda ada aduan yang seakan sama seperti diatas, bolehlah buat surat aduan kepada pejabat buruh.

Cara Membuat Aduan Kepada Pejabat Buruh

Setiap aduan yang dilaporkan akan disiasat oleh pejabat buruh dan sekiranya didapati aduan buruh anda itu betul, majikan boleh dikenakan dihadapkan ke mahkamah buruh untuk tindakan undang-undang mengikut kesalahan yang dilakukan seperti diberi notis pematuhan, dikenakan tindakan kompaun atau pendakwaan.

Oleh itu, janganlah anda sebagai pekerja berasa takut dengan majikan yang suka menindas dan mengambil kesempatan. Terus sahaja membuat aduan kepada jabatan buruh negeri berhampiran anda.

4 Cara Membuat Aduan Buruh

 • buat aduan buruh online melalui emel – jtksm@mohr.gov.my
 • hubungi 03-8000 8000 untuk aduan
 • hantar surat rasmi kepada pejabat JTK
 • kunjungi pejabat Jabatan Tenaga Kerja yang berdekatan anda

Untuk cara nombor 1 dan 3, anda boleh rujuk contoh surat aduan buruhdibawah.

Kami cadangkan anda cara no 4 iaitu terus ke pejabat buruh yang berhampiran untuk buat aduan kerana itu adalah yang terbaik dengan berdepan terus dengan pegawai JTK dan mendengar terus pandangan nasihat mengenai masalah kerja anda.

Contoh surat aduan buruh

contoh surat aduan buruh

Ramai yang tidak tahu yang boleh buat aduan buruh secara online ni. Berikut cara buat aduan buruh secara bertulis;

 1. Buka email anda.
 2. Copy contoh draf surat aduan dibawah dan edit apa yang patut.
 3. Lampirkan bersama Offer Letter / Employment Letter, Termination Letter, Memo Majikan Gaji Dipotong ke, atau apa-apa lampiran yang anda rasa boleh dijadikan fakta hujah berkenaan isu anda dan majikan. Kalau majikan ugut melalui wassup, sreenshot wassup tu dan attach bersama-sama. Kalau anda tiada Employment Letter tu semua, memadai Termination Letter atau apa-apa bukti yg majikan melakukan kesalahan terhadap anda.
 4. Hantar aduan ini ke email Jabatan Tenaga Kerja atau terus ke pejabat buruh terdekat.

CONTOH DRAF SURAT ADUAN KE JTK

Nama Penuh Pengadu Cth Muhammad Bin Abdullah

Alamat Lengkap Pengadu

Cth. No 1, Jalan Presint 3,

Putrajaya, 01007

Utk Perhatian:

Pegawai Jabatan Tenaga Kerja

Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia. Tarikh:

Tuan,

Aduan Terhadap Majikan – Pembehentian Pekerjaan/ Pemotongan Gaji Semasa Tempoh Cuti PKP/ Dipaksa Mengambil Unpaid Leave/ Dipaksa Bekerja Tanpa Kelulusan MITI dan Kerajaan Dlm Tempoh PKP(pilih yang berkenaan)

Sehubungan perkara diatas, Saya Muhammad Bin Abdullah, no K/P 810101-08-8888, bekerja sebagai pemandu peribadi di syarikat James Bond Sdn Bhd telah Ditamatkan (Perkhidmatan/ Diberhentikan Kerja/ Dipotong Gaji/ Dipaksa Mengambil Cuti Tanpa Gaji/Dipaksa Bekerja Dlm Tempoh PKP Tanpa Kelulusan MITI dan Pihak Kerajaan..Pilih mana berkaitan) dlm tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Covid 19 ini.

Di bawah ini saya nyatakan detail peribadi dan majikan saya.

Nama : Muhamamad Bin Abdullah

No K/P : 810101-08-8888

Alamat :

No Telefon dan Email : 010-11000011, muhammad@gmail.com

Jawatan dan Gaji Akhir : Pemandu Peribadi – RM3000

Nama Majikan : James Bond Sdn Bhd

Alamat Majikan :

No Telefon Dan Email Majikan :

(boleh juga tambah dibawah ni dan letakkan nama dan no telefon manager dan bos anda untuk pihak JTK hubungi)

Saya berharap pihak JTK dapat membantu saya dalam mendapatkan pembelaan dan hak saya sebagai seorang pekerja. Adalah tidak adil, dalam tempoh PKP Covid ini, pihak majikan mengambil peluang (membuang pekerja/memotong gaji pekerja/memaksa pekerja mengambil cuti tanpa gaji/dipaksa bekerja dlm tempoh PKP) tanpa persetujuan dari pekerja.

Ini adalah bercanggah dengan perintah dan saranan kerajaan kepada pihak majikan supaya mengekalkan pekerja-pekerja dalam tempoh PKP ini.

Pihak kerajaan juga telah mengumumkan perbagai insentif kepada majikan bagi meminimakan kerugian dan perbagai insentif membantu majikan membayar gaji-gaji kepada pekerja.

Sehubungan dengan itu, saya berharap pihak tuan dapat membantu saya dalam perkara ini.

Kerjasama dari pihak tuan amat saya hargai.

Sekian Terima Kasih.

…………………………………………….

Nama:

No Telefon :

Email:

Download contoh surat cuti sakit ini untuk memohon cuti.

Alamat & No Tel Pejabat Buruh Negeri

Semak alamat dan no tel pejabat buruh ataupun Jabatan Tenaga Kerja (JTK) negeri berhampiran anda dibawah ini untuk memudahkan anda membuat report dan aduan:

pejabat buruh Putrajaya (Ibu Pejabat Malaysia)

Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia
Aras 5, Blok D3, Kompleks D,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62530, Putrajaya, Malaysia
Nombor telefon: 03-8000 8000

pejabat buruh Kuala Lumpur

Pejabat Tenaga Kerja Kuala Lumpur
Tingkat 9, Menara PERKESO,
281 Jalan Ampang,
50532 WP Kuala Lumpur
nombor telefon pejabat buruh: 03-41414600

pejabat buruh Selangor

Jabatan Tenaga Kerja Negeri Selangor
Suite A405-7 Tingkat, 3A West Wing,
Wisma Consplant 2,
No 7 Jln SS 16/1,
47500 Subang Jaya, Selangor
Telefon: 03-56328800 / 03-56361605 /03-56361625 / 03-56361573
Pejabat Tenaga Kerja Subang Jaya
Lot B210 & C208, Tingkat 2,
Wisma Consplant 2,
No. 7 Jln SS16/1,
47509 Subang Jaya, Selangor
Telefon: 03-56384535
Pejabat Tenaga Kerja Pelabuhan Klang
Persiaran Raja Muda Musa,
42000 Pelabuhan Kelang, Selangor
Telefon: 03-31656555 / 31651541
Pejabat Tenaga Kerja Pelabuhan Klang
Persiaran Raja Muda Musa,
42000 Pelabuhan Kelang, Selangor
Telefon: 03-31656555 / 31651541
Pejabat Tenaga Kerja Rawang
Lot 3, Jln RP 4/1,
Taman Rawang Perdana,
48000 Rawang, Selangor
Telefon: 03-60916533
Pejabat Tenaga Kerja Bangi
No. 709, Tingkat Bawah 1&2,
Blok C, Diamond Kompleks,
43650 Bandar Baru Bangi, Selangor
Telefon: 03-89251000
Pejabat Tenaga Kerja Kuala Selangor
Tingkat 7, Kompleks PKNS,
45000 Kuala Selangor,
Selangor Darul Ehsan.
Telefon: 03-32896467 / 6471

alamat pejabat buruh Perlis

Jabatan Tenaga Kerja Negeri Perlis
Tingkat 3, Bangunan Tun Abd Razak,
01000 Kangar, Perlis.
Telefon: 04-9761415
Pejabat Tenaga Kerja Kangar
Tingkat 1, Bangunan Tun Abd Razak,
01000 Kangar, Perlis.
Telefon: 04-9771928

pejabat buruh Kedah

Jabatan Tenaga Kerja Negeri Kedah
Aras 5, Zon A, Wisma Persekutuan,
Pusat Pent. Kerajaan Persekutuan,
06550 Bandar Muadzam Shah,
Anak Bukit, Kedah.
Telefon: 04-7322655 / 7314420
Pejabat Tenaga Kerja Alor Setar
Aras 5, Zon A, Wisma Persekutuan,
Pusat Pent. Kerajaan Persekutuan,
06550 Bandar Muadzam Shah,
Anak Bukit, Kedah
Telefon: 04-7300700 / 7317239
Pejabat Tenaga Kerja Kulim
ArLot 3, Seksyen 39,
Jln Pondok Labu,
09000 Kulim, Kedah.
Telefon: 04-4906566 / 4909093
Pejabat Tenaga Kerja Sg Petani
JKR 80, Jalan Petani,
08000 Sg Petani, Kedah.
Telefon: 04-4212510 / 4212213
Pejabat Tenaga Kerja Langkawi
23-24, Aked Pokok Asam 2,
Jalan Kelebang, 07000
Langkawi, Kedah.
Telefon: 04-9667173

pejabat buruh Pulau Pinang

Jabatan Tenaga Kerja Negeri Pulau Pinang
Tingkat 2, Bangunan Tuanku
Syed Putra,
10300 Pulau Pinang
Telefon: 04-2632087
Pejabat Tenaga Kerja Georgetown
Tingkat 2, Bangunan Tuanku Syed Putra,
Lebuh Downing, 10300 Pulau Pinang
Telefon: 04-2625536/04-2625537/04-2625538
Pejabat Tenaga Kerja Butterworth
Aras 2, Anjung B,
Wisma Persekutuan Seberang Perai Utama,
Jln Bertam,13200 Kepala Batas
Telefon: 04-5751957

pejabat buruh Perak

Jabatan Tenaga Kerja Negeri Perak
No 2C1, 2C2, Tingkat 2 Blok C,
Bangunan Persekutuan Greentown,
30450 Ipoh, Perak Darul ridzuan
Telefon: 05-2545271 / 2439793
Pejabat Tenaga Kerja Ipoh
No. 2A3, 2A4, Tingkat 2 Blok A,
Bangunan Persekutuan Greentown,
30430, Ipoh, Perak.
Telefon: 05-2549404 / 05
Pejabat Tenaga Kerja Kuala Kangsar
No.9 & 10, Persiaran Putra 1,
Jalan Taiping, 33000 Kuala Kangsar,
Perak.
Telefon: 05-7763255
Pejabat Tenaga Kerja Taiping
Tingkat 3,Wisma Persekutuan Taiping,
Jalan Istana Larut,
34009 Taiping, Perak.
Telefon: 05-8072655
Pejabat Tenaga Kerja Tapah
Jln Kelab,
35000 Tapah, Perak
Telefon: 05-4011509
Pejabat Tenaga Kerja Teluk Intan
Tingkat 1, Blok B,
Bangunan Persekutuan,
Jln Changkat Jong,
36000 Teluk Intan, Perak.
Telefon: 05-6221199
Pejabat Tenaga Kerja Sitiawan
Tingkat 1, Bangunan Persekutuan Sri Manjung,
Jalan Kayu Manis,
32040 Sitiawan, Perak.
Telefon: 05-6888643
Pejabat Tenaga Kerja Gerik
Tingkat Bawah Bangunan Persekutuan,
Jalan Intan,
33300 Grik, Perak.
Telefon: 05-7912213

pejabat buruh Negeri Sembilan

Jabatan Tenaga Kerja Negeri Sembilan
Tingkat 3, Wisma Persekutuan
Jalan Dato’ Abdul Kadir
70000 Seremban, Negeri Sembilan
Telefon: 06-76389977
Pejabat Tenaga Kerja Seremban
Tingkat 3, Wisma Persekutuan
Jalan Dato’ Abdul Kadir
70000 Seremban, Negeri Sembilan
Telefon: 06-7645019 / 7616517 / 7632459
Pejabat Tenaga Kerja Kuala Pilah
564, Tingkat 2,
Wisma Kuala Pilah
Jalan Pepatih,
72000 Kuala Pilah, Negeri Sembilan
Telefon: 06-4811166 / 69

pejabat buruh Melaka

Jabatan Tenaga Kerja Negeri Melaka
Aras 4, Menara Persekutuan,
Jln Persekutuan,
MITC Ayer Keroh,
75450 Melaka.
Telefon: 06-2345172 / 5175 / 5176

pejabat buruh Johor

Jabatan Tenaga Kerja Negeri Johor
Tingkat 3, Blok A,
Wisma Persekutuan,
Wisma Jalan Ayer Molek,
80000 Johor Bahru, Johor.
Telefon: 07-2275080 / 81 / 82
Pejabat Tenaga Kerja Johor Bahru
Tingkat 9 & 10, Menara Ansar,
65, Jalan Trus,
80000 Johor Bahru, Johor
Telefon: 07-2222400 / 2243188
Pejabat Tenaga Kerja Kluang
Jalan Pejabat Kerajaan,
86000 Kluang, Johor
Telefon: 07-7721646 / 7722646
Pejabat Tenaga Kerja Segamat
No 856, Jalan Gudang Ubat,
85000 Segamat, Johor
Telefon: 07-9317237 / 1414
Pejabat Tenaga Kerja Muar
Bangunan Kementerian Sumber Manusia,
Jln Othman,
84000 Muar, Johor.
Telefon: 06-9511672 / 9520625
Pejabat Tenaga Kerja Batu Pahat
Aras 1, Bangunan Gunasama Persekutuan,
Jalan Bakau Condong,
83000 Batu Pahat, Johor.
Telefon: 07-4342595 / 4332595

pejabat buruh Pahang

Jabatan Tenaga Kerja Negeri Pahang
Tingkat 6, Bangunan Persekutuan,
Jalan Gambut,
25532 Kuantan, Pahang.
Telefon: 09-5162709
Pejabat Tenaga Kerja Kuantan
Tingkat 2, Bangunan Persekutuan,
Jalan Gambut,
25532 Kuantan, Pahang.
Telefon: 09-5163144 / 5146042
Pejabat Tenaga Kerja Bentong
Jalan Tras,
28700 Bentong, Pahang
Telefon: 09-2221402
Pejabat Tenaga Kerja Raub
Tingkat 2, Bangunan Gunasama Persekutuan,
Jalan Tengku Abd Samad, Bukit Koman,
27600 Raub, Pahang.
Telefon: 09-3551166
Pejabat Tenaga Kerja Temerloh
Tingkat 4, Bangunan Persekutuan,
Jalan Merdeka,
28000 Temerloh, Pahang
Telefon: 09-2961207
Pejabat Tenaga Kerja Pekan
Tingkat 2B, Bangunan Tabung Haji,
Jalan Tengku Ampuan,
26600 Pekan, Pahang
Telefon: 09-4221319 / 4227573

pejabat buruh Terengganu

Jabatan Tenaga Kerja Negeri Terengganu
Tingkat 6, Wisma Persekutuan,
Jalan Sultan Ismail,
20200 Kuala Terengganu, Terengganu
Telefon: 09-6203791 / 3793
Pejabat Tenaga Kerja Kuala Terengganu
Jalan Air Jernih,
20300 Kuala Terengganu, Terengganu
Telefon: 09-6221488 / 9781
Pejabat Tenaga Kerja Dungun
JKR 488, Jalan Pejabat,
23000 Dungun, Terengganu
Telefon: 09-8481844 / 8453037
Pejabat Tenaga Kerja Kemaman
Tingkat 2, Bangunan Persekutuan,
Jalan Melur,
24000 Kemaman, Terengganu
Telefon: 09-8591831 / 6343
Pejabat Tenaga Kerja Setiu
Lot 100, Jln Besar,
2200 Jerteh, Terengganu
Telefon: 09-6902175

pejabat buruh Kelantan

Jabatan Tenaga Kerja Negeri Kelantan
Tingkat 11, Bangunan Persekutuan,
Jalan Bayam,
15200 Kota Bharu, Kelantan
Telefon: 09-7485078 / 2506
Pejabat Tenaga Kerja Kota Bharu
Tingkat bawah, Bangunan Persekutuan,
Jalan Bayam,
15200 Kota Bharu, Kelantan
Telefon: 09-7481870 / 7442413
Pejabat Tenaga Kerja Kuala Krai
Tingkat 3, Bangunan Kerajaan Persekutuan,
18000 Kuala Krai, Kelantan.
Telefon: 09-9666381

Anda ada soalan mengenai masalah yang berkaitan kerja/majikan anda? Kongsikan soalan anda di ruangan komen dibawah ini.

Cik Melur

Cik Melur adalah seorang suri rumahtangga. Mempunyai sorang anak comel berusia 11 bulan.Suka menulis dan berkongsi kepada orang ramai.

Leave a Comment

Klik Share!

Kongsikan artikel Contoh Surat Aduan Buruh & Alamat Pejabat JTK Seluruh Malaysia ini di sosial media anda. Melur ucapkan terima kasih untuk setiap share.